Een tijdje geleden zag ik ergens in een straat deze tekst geschilderd op de straatstenen. Het is een tekst bedoeld om je fietsverlichting aan te zetten en daarmee de verkeersveiligheid te vergroten. In eerste instantie ergerde de tekst mij. Wat een betutteling! Ik weet toch dat het veiliger is als ik mijn licht aanzet? Vervolgens moest ik erom lachen. Want degene die ’s nachts zonder licht over deze tekst heen fietst, mist de boodschap volledig. Terwijl het juist voor die persoon bedoeld zou kunnen zijn.
Je zou ervan uit kunnen gaan dat iedereen op de hoogte is van het bestaan van fietsverlichting. En dat we allemaal wel de voordelen van het aanzetten van je licht kennen en de nadelen voor als je geen licht aan hebt. Uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de fietser zelf. Niet van iemand anders. Als je zonder licht fietst, zijn de risico’s voor jou.
Volgens mij spreek je hoogstens mensen aan die zich al bewust zijn dat ze liever met hun licht aan fietsen. Deze groep mensen zal werkelijk actie ondernemen en bijvoorbeeld hun verlichting repareren, zodat zij verlicht verder gaan.
Het zette me aan het denken, want tot een tijdje geleden liet ik mijn eigen licht regelmatig schijnen op dat wat volgens mij nu zo donker is. Ik dacht dat te moeten doen om mensen te waarschuwen. Te betuttelen. En ook ik sprak slechts een beperkte groep aan met deze berichten. Tegelijkertijd zorgde het voor innerlijke onrust in mij. De rol van waarschuwer paste helemaal niet goed bij mij. En mensen ergerden zich in feite aan mijn betutteling.
Niet iedereen kan zien wat ik zie. Niet iedereen kan zien wat jij ziet. Het maakt namelijk uit of je al bewust je licht aan hebt en naar welke kant je jouw licht laat schijnen.
Ik ga er inmiddels van uit dat jij het verschil tussen licht en donker kent. Tussen liefde en angst. En ik vertrouw erop dat jij met alle liefde je licht aan wilt zetten. Het licht van je hart. Waar jouw hart naar uitgaat, daar zal jouw licht naartoe gaan. En het zou zomaar kunnen zijn dat alle kanten licht verdienen.
Keep on shining! Juist deze dagen voor kerst. Er staat in kosmisch opzicht een hoop moois te gebeuren. De upgrade van het licht in de mensheid is gaande. Beam me up! Ik heb er oprecht heel erg veel zin in. De nachten kunnen intens zijn. Zorg dat je overdag zacht en lief voor jezelf bent. Voel bewust het licht in jezelf groeien. Mediteer, ga de natuur in en neem hele veel rust.
Behoefte aan begeleiding? Per 2021 heb ik weer plek voor 1:1 coaching.
Liefs, Heidi