Een oude indiaan geeft zijn kleinzoon levenslessen. ‘Binnen in me is een gevecht gaande’, zegt hij tegen de jongen. ‘Het is een afschuwelijk gevecht tussen twee wolven.
De ene, de donkere wolf, bestaat uit woede, jaloezie, hebzucht, verwaandheid, zelfmedelijden, schuldgevoelens, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots, superioriteit en ego.
De andere, de witte wolf, straalt vreugde, vrede, liefde, hoop, kalmte, nederigheid, vriendelijkheid, welwillendheid, medegevoel, vrijgevigheid, waarheid, compassie en geloof uit.
Binnen jou woedt eenzelfde strijd en dat geldt voor ieder mens.’ De kleinzoon denkt daar enkele ogenblikken over na en vraagt dan aan zijn grootvader: ‘Welke wolf zal het gevecht winnen?’ De oude indiaan glimlacht en antwoordt eenvoudig: ‘Degene die je voedt.’
(Een legende van de Cherokee indianen.)
Waar wil jij voor kiezen? Wees daarbij standvastig en vastberaden.
Kiezen voor de witte wolf zal even meer pijn doen, want je aandacht is nu niet langer verdeeld. Het brengt je bij je volle pijn, zonder afleiding, je maakt er ruimte voor. Ondanks de pijn kun je zo ook meer en meer liefde toelaten: liefde voor jezelf, liefde voor je leven, liefde voor je dierbaren.
Je kunt je eigen beste vriend of vijand zijn. Aan jou de keuze.
Wil jij je witte wolf voeden? Gun jezelf dan een zelfliefde retraitedag! Op 12 december organiseer ik de dag op het prachtige Samaya en Werkhoven. Ik heb nog 3 plekken beschikbaar. Kom je ook?