Je leeft in een wereld vol prikkels. Er is altijd wel beeld, geluid, gedachten en informatie te verwerken. Je oren zijn daardoor eigenlijk altijd bezig. Je hersenen staan daardoor altijd áan’. Het is niet goed voor je gezondheid om altijd maar ‘aan’ te staan. Je hebt het nodig om regelmatig op ‘stand by’ te gaan.
- Stilte vermindert stress.
De buitenwereld bevat veel geluidsvervuiling. Dit leidt o.a. tot een verminderd gehoor en verminderde algehele gezondheid. Harde geluiden zorgen ervoor dat het stresshormoon cortisol vrijkomt. Je kunt je misschien wel voorstellen dat je schrikt van een hard geluid. Te veel geluid levert stress en spanning op. Stilte daarentegen kalmeert juist het brein en het lichaam. Het schijnt zelfs zo te zijn dat 2 minuten stilte meer ontspannen dan 2 minuten luisteren naar ontspannende muziek.
- Stilte vult je mentale reserves aan.
Als je rust en stilte ervaart, kan je brein weer opladen. De constante prikkelingen van je leven spreken je hersenen flink aan. Je kunt je aandacht er minder goed bijhouden, je raakt sneller afgeleid en je komt moeilijker tot nieuwe ideeën en oplossingen. Je mentale veerkracht neemt af. De rust en stilte zorgen ervoor dat je brein kan opladen en verwerken. Net als voor een apparaat is het ook nodig dat jij oplaadt. Even alle tabbladen en geluiden uit. En stilte en nieuwe energie erin.
- Stilte zet je op de ‘stand by modus’.
Je ‘stand by modus’ van je brein wordt geactiveerd als je bijvoorbeeld dagdroomt, mediteert, fantaseert of je gedachten gewoon laat dwalen. Als je brein op deze modus staat kun je contact maken met je gedachten, herinneringen en ideeën. Je kunt ook beter je ervaringen verwerken, omdat je dan empatischer en creatiever bent. Het lukt je beter om aan zelfreflectie te doen. Stilte en loskomen van afleidingen is een manier om in de ‘stand by modus’ te komen.
- Stilte is een vorm van zelfzorg.
Stilte zorgt voor ontspanning voor je hersenen en voor je lichaam. Je kunt goed voor jezelf zorgen door stilte elke dag toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan even je ogen sluiten en je aandacht te richten op je ademhaling. Deze simpele oefening brengt je in het hier en nu en in je lijf. Je kunt ook wat minder hooi op je vork nemen en momenten van bewuste rust en stilte in je dag plannen. Bewaar dit niet tot het einde van je dag. En om je brein te legen kan het behulpzaam zijn om te schrijven. Schrijf eens 15 minuten lang op wat zich in je hoofd afspeelt. Dit heet een ‘brain dump’ en het lucht heerlijk op. Wanneer je behoefte hebt aan een langere tijd in stilte zijn, boek dan eens een stiltedag of stilteretraite. Zo heilzaam en heerlijk!
Bron: Waarom stilte zo goed is voor je brein | Tijdschrift Positieve Psychologie